Comunismul si etnia ne-au sters de pe harta

Despre cata geografie stiu americanii s-au scris si spus multe. Cel mai des ca e o dovada a prostiei lor. Dar dincolo de lipsa de cunoastere  a americanilor trebuie sa intelegem ca Romania aproape ca nu exista pe harta pentru americanul de rand. Si nici nu prea are de ce. Practic perceptia americanilor despre harta Europei este cu atat mai deformata si mai incetosata cu cat tara pe care o cauta e mai spre est.

Asa se face ca in cel mai bun caz regiunea in care e situata si Romania este asimilata unor state ex-comuniste. Si atat. Singura exceptie clara este Rusia la care se adauga uneori Polonia. Iar asta doar pentru ca Polonia este „vedeta” in filme si documentare despre IIRM.

In rest – cu mici exceptii – americanii incurca cu brio statele central si mai ales pe cele est-europene. Ba mai mult, harta are in zona asta un spatiu gol, total necunoscut de ei in ori este taramul lui Borat. Inclusiv Romania. Iar motivele sunt doar trei. Doua sunt istorice si celalalt e data de capacitatea omului de memorare.

  • In primul rand comunismul. A sters identitatea si imaginea statelor in care a fost impus acest sistem politic brevetat si controlat de Rusia ca tatuc militar, economic si social. – Una e sa fi un stat independent si alta e sa ti se spuna mereu ce ar trebui sa faci daca vrei sa-ti fie bine. Toata lumea te cunoaste doar prin asociere cu „tara mama”. Cum? Cine? Romania? O tara de prin Europa, ma.E de-a rusilor, e comunista.
  • Fragmentarea etnica. Face din zona asta un ghiveci de state relativ marunte ce fermenteaza unul in coasta celuilalt si se dau care mai de care cu caramida in piept fara a lucra impreuna. Din contra, au loc framantari atat interne cat si externe. – E simplu, ca la crabi. Toti incearca sa iasa din galeata si nu reuseste niciunul. Ca se trag unii pe altii inapoi.
  • Iar din al doilea motiv rezulta al treilea. Pentru oricine de pe planeta asta e mai usor sa recunoasca pe harta o tara mare decat sa recunoasca zece sau cinci mai mici.

In lipsa acestor trei cauze situatia e alta in Europa de Vest. Ceata aproape ca nu mai exista si americanii vad mult mai bine statele. Cu Franta, Spania si Italia cap de lista. Practc Franta este cea mai cunoscuta tara europeana.

Toate lucrurile astea ies la iveala cu un test simplu: Se da americanilor o harta politica a europei pe care e trecut doar contururl statelor. Asa au facut cei de la Buzzfeed si iata ce a iesit:

Au incercat si invers, cerandu-le englezilor sa numeasca cele 51 de state ale SUA. Doarca asta-mi pare oarecum deplasat. E ca si cum ai cere oricui din orice tara sa numeasca judetele din Romania.

Drapel

2 comments

  1. salahhe · · Reply

    Ia scrie tu pe harta statele africane. Cate stii din ele?

    1. Nu le stiu pe toate. Dar faci o comparatie eronata pentru ca uiti de legaturile dintre SUA si Europa. Legaturi ce nu exista intre Romania si Africa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: