De ce se tem romanii si in ce au incredere

La un sfert de secol de la marea revolutie eliberatoare de jugul comunist romanii se gasesc pironiti in timp. Au aceleasi griji iar incerederea tot in fortele proprii, familie si divinitate le-a ramas. Un fel de sfanta treime, am putea spune, de care romanii se agata pentru ca la fel ca inainte de 89′ cu greu au ce manca si cu ce se incalzi.

In Romania anului 2013, tara ce se vrea “europeana”, peste 80 la suta dintre cetateni se tem de scumpirea alimentelor. Asta arata un studiu realizat de INSCOP Research luna aceasta, la comanda ziarului Adevarul. Pe langa problemele de sanatate ale familiei si ale lor, romanii se tem cel mai mult de scumpirea alimentelor, scumpirea taxelor si impozitelor si preturi mai mari la energie, gaze naturale si combustibili.

Iar cand vine vorba de incredere, pentru ca saracia si foamea impinge la disperare, increderea romanilor sta in fortele proprii, sprijinul familiei si ajutorul divinitatii. Peste 83 la suta dintre romani  cred ca divinitatea ii ajuta sa treaca peste problemele de mai sus. Nu educatia, nu sectorul privat, nu statul, nu societatea civila. Divinitatea. Pentru ca merge mana in mana cu lipsurile romanilor. Oare suntem prea infometati si saraci pentru a nu “crede”?

Veteran cersetor

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: