Gazele de sist: Scandal si proteste in judetul Sibiu

La inceputul lunii spuneam ca urmeaza noi proteste fata de explorarea / exploatarea gazelor de sist pe cine stie unde prin tara. Iata-le! In judetul Sibiu, comuna Mosna, satul Alma Vii. Diferenta e ca nu sunt cateva mii ci cateva sute de oameni si nu impotriva Chevron si Exxon ci impotriva Prospectiuni SA.

Si pentru ca la inceputul lunii spuneam ca protestatarii sunt tarani habotnici, suspiciosi si needucati dar manipulati oameni bine informati si cu spirit civic sunt curios cum prezentau efectul gazelor de sist filmele urmarite – dupa ce s-au aprins lumanari – la caminul cultural. Si cine le-a “livrat”.

Pe de alta parte nici cand tu companie (fie privata, fie de stat, fie locala sau internationala) intri pe tarlaua omului – UPDATE – fara sa-l intrebi de sanatate si-ti intinzi acareturile pe acolo, ca ai tu chef, nu-i ok. Asa ca sa nu se astepte cei de la Prospectiuni SA sa-i pupe satenii si sa-i serveasca cu altceva decat topoare-n cap. Pentru ca e de porc si ilegal ce fac.

Aparent companiile astea care exploreaza si vor sa si exploateze gaze de sist duc lipsa de sau au niste oameni de marketing, comunicare si PR cretini ineficienti. E greu sa vorbesti cu proprietarii de pamanturi de la inceput si din timp? E greu sa le explici cum sta treaba? E greu sa le ceri voie? Si mai ales e greu sa-i platesti (pretul corect) pentru ca te lasa sa faci profit pe pamantul lor?

Iar pentru ultima parte si cea mai convingatoare avem exemplu chiar la “Goldu” cu interese la Rosia Montana: cei care au fost stramutati au primit suficienti bani pentru ce aveau in comuna miniera incat au putut sa-si cumpere super case (P+1), masini si sa mai puna si la ciorap. (Evident ca si asa au incercat sa traga in piept compania – plantat de nuci cu o zi inainte de evaluarea proprietatii si alte bazaconii – dar asta e alta poveste).

Willy Schuster

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: